Σε εσωτερικούς χώρους (Φορτσάρισμα)

Σε πολλούς αρέσει να καλλιεργούν βολβούς σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αν διαλέξετε βολβούς που ταιριάζουν σʹ αυτήν την περίπτωση και ακολουθήσετε τις οδηγίες θα επιβραβευθείτε απολαμβάνοντας ωραία λουλούδια από τον Ιανουάριο ως τον Μάριο. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες υποδείξεις.

Γλάστρες:
Σχεδόν οποιοδήποτε δοχείο που μπορεί να δεχθεί χώμα είναι κατάλληλο για να καλλιεργήσετε βολβούς σε εσωτερικούς χώρους. Θα σας συνιστούσαμε κανονικές απλές πήλινες γλάστρες ή πλαστικές γλάστρες που έχουν καλή αποστράγγιση. Αν χρησιμοποιήσετε καινούριες πήλινες γλάστρες φροντίστε πρώτα να τις μουσκέψετε τουλάχιστο μια μέρα πριν από το φύτεμα ή αφήσε τις στη βροχή μερικές εβδομάδες.

Αποστράγγιση: Η καλή αποστράγγιση είναι πολύ σημαντική. Τοποθετήστε μερικές πλατιές πέτρες ή κομμάτια σπασμένα κεραμίδια πάνω από τις τρύπες τις γλάστρας για να εμποδίσετε το χώμα νακολλήσει ή να φύγει από τις τρύπες κατά τα ποτίσματα. Αμαρυλλίς
Χώμα: Το αφράτο ελαφρύ χώμα είναι το καλύτερο. Χρησιμοποιείστε έτοιμο μείγμα χώματος για φύτεμα που υπάρχει στο εμπόριο ή ανακατώστε ίσα μέρη χώματος από καθαρό χώμα κήπου, τύρφη, και άμμο. Η λίπανση δεν είναι απαραίτητη.

Φύτεμα: Φυτέψτε όσο περισσότερους βολβούς μπορεί να χωρέσει η γλάστρα. Οι βολβοί δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ή με τα τοιχώματα της γλάστρας. Μια γλάστρα 15 εκατοστών χωράει άνετα 6 τουλίπες ή 15 κρόκους. Οι υάκινθοι μπορούν να φυτευτούν μόνοι τους ή σε ομάδες των τριών. Ποτίζετε κανονικά από την πρώτη μέρα.

Ψυχρή αποθήκευση: Μετά το φύτεμα τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα κρύο και σκοτεινό αποθηκευτικό χώρο(εσωτερικά σε μια κρύα αποθήκη ή εξωτερικά καλύπτοντας τη γλάστρα με ένα στρώμα χώματος) ώστε να βοηθήσετε έτσι τους βολβούς να αναπτύξουν ισχυρό ριζικό σύστημα. Η καλύτερη θερμοκρασία για αυτή την περίοδο είναι μεταξύ 5 ως 10 βαθμούς C. Αφήστε τους βολβούς σε ψυχρή αποθήκευση για τουλάχιστο 12 βδομάδες μέχρι οι βλαστοί να ξεφυτρώσουν σε ύψος τουλάχιστο 5 εκατοσά.

Φορτσάρισμα για πρώιμη ανθοφορία: Μετά την ψυχρή αποθήκευση οι βλαστοί των θα πρέπει να έχουν ανάπτυξη περίπου 5 εκατοστά. Τοποθετήστε την γλάστρα σε ένα μισοσκότεινο σημείο μέσα στο σπίτι. Μετά από μια εβδομάδα μπορείτε να την μετακινήσετε σε σημείο με πλήρη φωτισμό. Τα λουλούδια θα αρχίζουν να ανθίζουν λίγες εβδομάδες μετά τη μεταφορά της γλάστρας στην τελική της θέση μέσα στο σπίτι. Προσέξτε οι βολβοί που έχουν
φορτσαρισθεί (που έχουν μεγαλώσει πρόωρα με τεχνητό τρόπο για πρώιμη ανθοφορία σε εσωτερικό χώρο) δεν μπορούν να φυτευτούν σε εξωτερικό χώρο.

Ζαμπάκια(Μανουσάκια): Τα Ζαμπάκια είναι οι ευκολότεροι βολβοί για φορτσάρισμα. Αυτοί οι βολβοί δεν χρειάζονται ψυχρή αποθήκευση. Μετά το φύτεμα μπορείτε να τα τοποθετήσετε απευθείας στην κουζίνα ή στο καθιστικό σας. Τα ζαμπάκια δεν χρειάζονται καν χώμα για να αναπτυχθούν. Μπορείτε να τα φυτέψετε σε ένα δοχείο με χαλίκια, πετραδάκια, ή διογκωμένη άργιλο υδροπονίας. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά είναι να τα ποτίζετε κανονικά και μετά από τέσσερις με έξη εβδομάδες θα έχετε πανέμοφα λουλούδια με υπέροχο άρωμα. Αν φυτέψετε αυτούς τους βολβούς λίγο αργότερα τα λουλούδια τους θα είναι κοντύτερα. Επίσης αν τοποθετήσετε τη γλάστρα με τους βολβούς δίπλα σε φωτεινό σημείο θα βοηθήσετε στην ανάπτυξη κοντύτερων λουλουδιών. Ζαμπάκια(Μανουσάκια)

Αμαρυλλίς: Το υπέροχο υβρίδιο της αμαρυλλίδας είναι πράγματι μοναδικό για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους. Η πραγματικά εξωτική και μαγική ομορφιά των τεράστιων αυτών λουλουδιών έχει αυξήσει την ζήτησή τους τα τελευταία χρόνια. Η Αμαρυλλίς είναι εύκολο να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους. Απλώς φυτέψτε τους βολβούς σε μια γλάστρα με τέτοιο τρόποι ώστε το ένα τρίτο του βολβού να παραμένει πάνω από την επιφάνεια το χώματος. Ποτίστε με μέτρο μέχρι ο βλαστός να βγει αρκετά έξω από τον βολβό. Μετά από αυτό το σημείο αρχίστε να ποτίζετε κανονικά. Σε διάστημα τεσσάρων με πέντε εβδομάδων θα έχετε μια συναρπαστική συγκομιδή λουλουδιών. Κάθε βολβός αμαρυλλίδας αποδίδει 4 λουλούδια σε κάθε στέλεχος. Οι βολβοί μεγάλου μεγέθους μπορούν να δώσουν και δεύτερο στέλεχος.


Σε νερό

Ένας παραδοσιακός τρόπος στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική καλλιέργειας βολβών σε
σπίτι ήταν η συντήρηση τους σε νερό μέσα σε εδικά γυάλινα βάζα. Η τεχνική αυτή
πρωτοχρησιμοποιήθηκε στους υάκινθους (ζουμπούλια) αλλά είχε εξίσου καλά αποτελέσματα
στους μικρούς χειμωνιάτικους νάρκισσους (μανουσάκια).

Για να διατηρηθούν τα ζουμπούλια στο νερό δημιουργήθηκαν ειδικά γυάλινα βάζα με στενό
στόμιο. Σήμερα τέτοια βάζα δεν είναι πολύ συνηθισμένα στην αγορά ωστόσο δοκιμάστε να
ανακαλύψετε κάποιο που σας περιμένει στο ράφι ενός καταστήματος.

Βέβαια μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε άλλου είδους βάζα. Από γλυκά, μαρμελάδες,
παιδικές τροφές. Οπωσδήποτε όμως ένα βάζο για υάκινθους έχει άλλη ομορφιά αφού θα έχει
δημιουργηθεί ειδικά γιʹ αυτό το σκοπό.

Γεμίστε το βάζο με νερό και προσθέστε λίγο συντηρητικό. Τοποθετήστε από επάνω το βολβό.
Προσέξτε ώστε η επιφάνεια του νερού να είναι λίγο χαμηλότερα από το κάτω μέρος του
βολβού και να μην τον αγγίζει.

Τοποθετήστε το βάζο σε μια σκοτεινή και κρύα θέση. Σε μια αποθήκη, σε ένα γκαράζ ακόμα
και μέσα στο ψυγείο. Πόσο καιρό θα μείνει εκεί; Αυτό εξαρτάται από τον βολβό σας.
Ανάλογα με το πόσο προετοιμασμένος είναι μπορεί να χρειαστούν 2 με 3 μήνες. Γιʹ αυτό
πρέπει να έχετε υπομονή.

Ελέγχετε τακτικά το βάζο και αλλάζετε το νερό φροντίζοντας πάντα το ύψος του να
βρίσκεται λίγο κάτω από τον βολβό. ΘΑ δείτε ότι σιγά σιγά θα αρχίζουν να εμφανίζονται
ρίζες από το κάτω μέρος του βολβού. Τελικά θα δείτε μια άσπρη μύτη να ξεπηδά από την
κορυφή του βολβού.

Ήρθε η ώρα να μετακινήσουμε το βάζο σε φωτεινότερο σημείο. Μην το τοποθετείτε αμέσως σε
δυνατό φως. Διαλέξτε μια θέση δροσερή με μέτριο φωτισμό. Το ζουμπούλι σας πρέπει να
μείνει εκεί μέχρι η άσπρη μύτη να γίνει πράσινη. Τότε θα είναι έτοιμο για την τελική του θέση.

Όταν το λουλούδι ανθίσει θα μείνει ανθισμένο και μυρωδάτο για δυο τρεις εβδομάδες. Το
μοναδικό πρόβλημα που πιθανόν να αντιμετωπίσετε είναι η στήριξη του λουλουδιού καθώς
αυτό θα ξεπετάγεται από το βάζο γιατί είναι δύσκολο να σταθεροποιηθεί την στιγμή που οι
ρίζες του δεν έχουν χώμα.
Τα φυτά που μεγαλώνουν χωρίς ηλιακό φως συνήθως έχουν λεπτούς και εύθραυστους
βλαστούς. Σε τέτοια περίπτωση τρυπήστε κάθετα με ένα καλαμάκι από σουβλάκι τον βολβό
και δέστε
το κοτσάνι του λουλουδιού. Μπορεί αυτό να σας φαίνεται επώδυνο για τον βολβό αλλά είναι
προτιμότερο από ένα πεσμένο λουλούδι που το περιμένατε μήνες.

Με την ίδια μέθοδο μπορείτε να καλλιεργήσετε και μανουσάκια χωρίς μάλιστα να χρειαστεί
να τα βάλετε σε ψυχρό μέρος πρώτα.

Οπωσδήποτε η καλλιέργεια βολβών σε νερό είναι αρκετά γοητευτική και διασκεδαστική. Δεν
έχετε παρά να δοκιμάσετε.

Σε ζαρντινιέρες

Βήμα1:Χρησιμοποιείστε μια πήλινη στρόγγυλη ζαρντινιέρα βάθους περίπου 15‐20 εκατοστά
καιμε διάμετρο περίπου 30 εκατοστά. Σας συνιστούμε να μην χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη
ζαρντινιέρα, γιατί θα είναι πολύ βαριά στη μεταφορά όταν θα την γεμίσετε με χώμα και
βολβούς. Τοποθετήστε μερικά πετραδάκια στον πάτο της ζαρντινιέρας για να πετύχετε
καλύτερη αποστράγγιση.
Βήμα 2:Το μυστικό για να έχει η ζαρντινιέρα σας ολάνθιστη όψη είναι να φυτεύετε τους
βολβούς σε διαφορετικά επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε περισσότερα λουλούδια για
μεγαλύτερο διάστημα της άνοιξης. Το μυστικό είναι να φυτεύετε τους μεγαλύτερους βολβούς
όπως οι τουλίπες και οι νάρκισσοι στο κατώτερο επίπεδο χώματος.
Βήμα 3:Τώρα καλύψτε αυτό το επίπεδο με χώμα και μετά φυτέψτε μικρότερους βολβούς όπως
κρόκους, ανεμώνη, πουσκίνια κλπ στο επόμενο επίπεδο. Πολλοί από αυτούς τους βολβούς
ανθίζουν πολύ νωρίς την άνοιξη και ενώ εσείς θα απολαμβάνετε τον ολάνθιστο μικρό σας
κήπο, το χαμηλότερο επίπεδο βολβών θα ξεπηδά ανάμεσα από το υψηλότερο επίπεδο.
Βήμα 4:Καλύψτε το δεύτερο επίπεδο βολβών με χώμα και ποτίστε τη ζαρντινιέρα τόσο όσο
χρειάζεται για να ενθαρρύνετε τους βολβούς να ανατύξουν τις ρίζες τους. Αν μένετε σε
περιοχή με πολύ ψυχρό κλίμα σας συνιστούμε να μεταφέρετε τη ζαρντινιέρα σε ένα πιο
προστατευμένο μέρος (γκαράζ, αποθήκη) για να προστατεύσετε τους βολβούς από το ψύχος,
αλλά σε ήπια κλίματα μπορείτε να αφήσετε τη ζαρντινιέρα έξω. Μην ξεχνάτε να ποτίζετε τη
ζαρντινιέρα κανονικά αν δεν βρέχει αρκετά.

Φάση του Ιανουαρίου Δείτε τα εκπληκτικά αποτελέσματα! Τον Ιανουάριο μπορείτε να δείτε τα
φύλλα να πετάγονται ανάμεσα από το χώμα.

Φάση του Φεβρουαρίου Θα απολαύσετε τους κρόκους αρκετά νωρίς την άνοιξη. Ακριβώς μετά
τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες θα ανυπομονείτε να δείτε λίγο χρώμα στον κήπο σας.
Αυτοί οι κρόκοι ανακοινώνουν τον ερχομό της άνοιξης!
Φάση του Μαρτίου Τώρα ακόμη και οι μεγαλύτεροι κρόκοι είναι σε πλήρη άνθιση, όπως
επίσηςκαι οι νάρκισσοι. Μία πολύ ελκυστική σύνθεση χρωμάτων! Όταν τα άνθη του κρόκου
έχουν
μαραθεί, μπορείτε να αφαιρέσετε αυτούς τους βολβούς και έτσι οι πουσκίνιες θα έχουν
περισσότερο διαθέσιμο χώρο να αναπτυχθούν.

Φάση του Απριλίου Και τελικά οι κατακόκκινες τουλίπες εκρήγνυνται σε πλήρη άνθηση και
οι πουσκίνιες έχουν ήδη φυτρώσει ανάμεσα τις τουλίπες και τους νάρκισσους. Ένα τέτοιο
φύτεμα σας προσφέρει λουλούδια όλο το διάστημα της άνοιξης.